Hvordan skriver man et foredrag?

Hvordan skriver man et foredrag

Hvordan man skriver et foredrag er et af de spørgsmål, som næsten alle stiller sig selv, når de deltager i en uddannelsesaktivitet eller en præsentation. Dilemmaet er, at de fleste mennesker har en idé om, hvad et foredrag er, men de ved ikke rigtig, hvordan man skriver et foredrag. Det er ofte svært at holde et offentligt foredrag. Så før du går i gang med processen med at skrive et foredrag, skal du stille dig selv nogle spørgsmål om dit publikum og den type publikum, som du skal tale til.

Kend dit publikum

Først skal du sikre dig, at du forstår det publikum, som du skal tale til. Hvis du holder et foredrag for unge eller studerende, skal du vælge et foredragsformat, som er let for de yngre at følge med i. Du kan starte med at lade dem lytte til din indledende redegørelse og derefter gå mere detaljeret ind på dit emne. Det er generelt det, som mange foredragsholdere anbefaler.

Hvis du taler til et mere fagligt publikum, anbefales det, at du vælger et foredragsformat, der er mere detaljeret. Længden af dit foredrag skal du også overveje. Det er vigtigt at huske, at selv om du måske bruger et længere foredragsformat, betyder det ikke, at du skal tale uafbrudt i halvanden time. Så længe du hurtigt kan opsummere dine pointer, skabe øjenkontakt med publikum og få deres fulde opmærksomhed, bør du klare dig fint. Du kan også tilføje lidt humor til dit foredrag, hvis du ønsker det. Du behøver ikke at gå meget i detaljer; du kan blot vælge nogle få eksempler fra din egen erfaring for at illustrere din pointe. Du kan f.eks. forklare hvordan en idé kom til dig.

Øvelse gør mester

Når du har skrevet et udkast til dit foredrag, kan du begynde at øve dig på det, du skal sige. Det er faktisk nemmere end at skrive det hele ned i første omgang. Gå i gang og øv dig på den måde, du ville sige tingene på. Prøv at optage og lytte til dit foredrag og sammenligne den med dine noter. Du vil sandsynligvis opdage, at de ting, du har sagt, er anderledes. Hvis det er tilfældet, kan du læse dine noter igennem igen og forsøge at indarbejde det, du sagde, i dit foredrag.